Oppgaver
1. Nyheter kan vi se på som underholdning, men de blir først og fremst regnet som informasjon, som faktauttrykk. Nyhetsmedia har en viktig oppgave med å informere oss, både om hva som skjer, og hvorfor ting skjer, slik at vi har et godt grunnlag for å orientere oss i verden. Kjernen i nyhetssjangeren er at den tar utgangspunkt i noe som har hendt eller skal hende i nær framtid.
2. Den mest tradisjonelle sjangerkonvensjonen er å sette opp informasjonen etter hvor viktig den er: Den såkalte omvendte pyramiden. Siden leseren ofte bare skumleser avissidene, er det fornuftig at det viktigste kommer først. Når interessen er vekt gjennom en slående tittel, blir de mest sentrale poengene sammenfattet i ingressen.
3. Nyheter i radio og tv er ofte bygd opp etter dramaturgiske prinsipper. APUS er en god huskeregel for dramaturgien i nyhetene på tv og i radio og står for anslag, presentasjon, utvikling og slutt.
4. Nyheter med samme tema kan bli lenket opp mot hverandre, slik at leserne skaper sin egen rekkefølge og sin egen vei gjennom nyhetsstoffet. Nyheter kan bestå av en rekke teksttyper: Skrift, animasjoner, grafiske illustrasjoner, lydopptak og filmsnutter. Kontinuerlig deadline er også et kjennetegn på nettnyheter. Nyheter på nettet kan publiseres og oppdateres hele tiden.
5. Presseetikken er viktig i alt journalistisk arbeid med nyheter. En nyhetssak skal ikke bryte med de etiske retningslinjene i Vær-varsom-plakaten. Vær-varsom-plakaten inneholder regler om hvordan journalister skal oppføre seg overfor kilder og omtalte personer.
6. Gjennom Pressens faglige utvalg (PFU) passer media selv på hvordan de etiske retningslinjene i plakatene blir fulgt opp. De mediene som blir klagd inn for PFU, er pliktige til å trykke en unnskyldning eller fortelle om overtramp de har gjort, dersom klageren får medhold.
K – konflikt
V – Vesentlighet
I – Identifikasjon
S – Sensasjon
A – Aktualitet
tirsdag 7. oktober 2008
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar